“Ik was schots en scheef toen ik met trainen begon bij SPC”

Wat doe je als je een motorische beperking hebt, aan één oog volledig blind bent en met het andere maar voor 16 procent ziet? Thuis zitten, zielig zijn en zelfmedelijden over je afroepen? Nee, zegt de 37-jarige Jeroen Huizer. Een van zijn grootste hobby’s is hardlopen en daarnaast is hij wekelijks bij SPC Rijnmond te vinden.

“Ze zeggen dat het zin heeft”, vertelt Jeroen met de nodige zelfspot. “Zelf kan ik het bijna niet zien.” Elke vrijdagochtend werkt hij zich in het zweet met krachtoefeningen. Buikspieren trainen, rugspieren, armen, benen, alles wordt getraind én met succes.

Toen Jeroen in de zomer van 2017 begon met trainen was hij naar eigen zeggen ‘schots en scheef’. Inmiddels gaat hij een stuk minder scheef door het leven. Jeroen is te vroeg geboren en heeft daardoor een spasme aan de linkerkant van zijn lichaam. Ook is hij slechtziend. Bij SPC mocht hij een jaar proeftrainen om te kijken hoe het zou gaan: “Dat beviel zo goed en nu zit ik hier nog steeds”, zegt hij.

Eigenlijk wilde hij na een jaar krachttraining het hardlopen weer wat meer gaan oppakken, maar hij werd teruggefloten: “Errol zei tegen mij: ‘Als je nu stopt met de trainingen, is alles voor niks geweest'” Dat zette Jeroen aan het denken en nu traint hij nog steeds elke week. Dan maar iets minder hardlopen, maar wel fitter in het dagelijks leven: “Ik merk dat ik aantoonbaar sterker wordt en ik schijn wat soepeler rond te lopen. Toen ik hier binnenkwam zag het er wat houterig uit, maar dat is nu minder. Ik heb een kantoorbaan dus ik zit de hele dag, maar door de trainingen bij SPC kan ik dat wat makkelijker volhouden.”

Bericht gaat verder onder het filmpje

Tijdens de trainingen zelf loopt hij nog wel eens te foeteren: “Ik vind niet alle oefeningen leuk, omdat ik ze voor mijn gevoel niet goed kan uitoefenen.” Jeroens is perfectionistisch en dat gaat zeker niet altijd samen met zijn fysieke beperking: “Maar de trainer zegt dat het goed gaat. Toen ik net begon kon ik de buikspieroefeningen maar met moeite volbrengen, nu gaat het wat makkelijker.”

SPC-directeur Errol Essajas is laaiend enthousiast over de vorderingen van Jeroen: “Ik vind het knap wat ik zie. Hij is veranderd van een onzeker iemand in iemand die meer vertrouwen heeft gekregen. Ook heeft hij minder blessures en een betere looptechniek. Na anderhalf jaar zie ik erg veel verbeteringen.”

 

Contactgegevens

Sport Performance Centre Rijnmond
Reitdiep 1, 3077 AZ  Rotterdam
010-2108775

 

Openingstijden

maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 21:00 uur
zaterdag en zondag van 9:00 tot 14:00 uur

 

 

 

 

 

Contactgegevens:

Sport Performance Centre Rijnmond
Reitdiep 1, 3077 AZ  Rotterdam
010-2108775

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 21:00 uur
zaterdag en zondag van 9:00 tot 14:00 uur